Skovhaver / Madskove

I 2012 etablerede vi Svanholm Permakultur Skovhave på 3000m2. Se filmen fra haven og læs uddrag fra afsnittet om skovhaver fra PERMAKULTUR bogen.
"Skovhaver/madskove er langtidsholdbare biologisk stabile systemer til dyrkning af mad og andre produkter til en husholdning eller til salg. I England kaldes det forest garden, i Australien food forest og i troperne home garden. Derfor bruges der også forskellige begreber i Skandinavien. Skaleres skovhave-dyrkningssystemet op fra en selvforsynings-have til dyrkning til salg, kan vi passende bruge ordet madskov, der signalerer et større areal. I en skovhave dyrkes flerårige grønsager og urter, bær- og nøddebuske, frugt- og nøddetræer, slyngplanter og svampe, der er til direkte og indirekte gavn for mennesker. Skovhaver er et af de eksempler på permakultur, der mest direkte efterligner naturens urskov med alle dens nicher og lag og med al dens frodighed og modstandsdygtighed. 
Mere præcist er det den unge del af en urskov, der efterlignes, hvor træernes kroner endnu ikke når sammen og lukker for lyset. Dette for at nødder, frugt og bær får nok sollys til at modnes, og for at lys og luft når ned til bunddækkelaget. Det vil dels sige, at der etableres lysninger og dermed flere kanter i skovhaven, men endelig også, at der skal være tilstrækkelig stor planteafstand mellem træerne. Skovhaver er efterhånden et veludviklet dyrkningssystem inden for permakultur og der er meget litteratur om emnet."