Læs artikler fra Permakultur

Artiklen forklarer hvorfor og hvordan permakultur skovlandbrug er den type landbrug der type landbrug, der opnår den største kulstoflagring pr ha og den største fremme af biodiversiteten, samtidig med at der er en stor produktion af fødevarer. Sidst i artiklen gives et forslag til, hvordan der kan sættes krav til permakultur skovlandbrug og hvordan samfundet ud fra disse krav kan støtte udbredelsen af permakulturlandbrug.

Læs artiklen “Brødfød verden” af den banebrydende permakultur forfatter Patrick Whitefield. Her link til fuld artikel

Læs artiklen “Permakulturhave med ekstrem høj diversitet” om Stephen Barstows fantastiske arbejde. Her link til fuld artikelHer en leder fra Tidsskrift om Permakultur “Om at fravælge flyrejser”.

Vedhæftet som pdf er lederen til dette nummer der bringer artikler fra 6 permakultur landbrug, hvor unge mennesker er i gang. Nogen vil måske spørge, hvordan vi kan tro, at disse små brug er fremtiden? Om det er realistisk at leve af små landbrug? Så læs lederen.

Skovhaven – et CO2-lagrende dyrkningssystem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I England har Martin Crawford etableret et af de bedste eksempler på skovhavedyrkning i tempereret klima. Artiklen beskriver med udgangspunkt i hans have visioner, teknikker og aktualisere behovet for permakulturelt have- og landbrug. Artiklen her er så vidt vi ved den første danske artikel om emnet og bragt i Tidsskrift om Permakultur, der til stadighed bestræber sig på at bringe ny viden om, hvordan vi kan modvirke klimaforandringerne til Danmark.

Læs artiklen: Martin Crawford´s Skovhave_ et CO2-lagrende dyrkningssystem – Tidsskrift om permakultur nr. 1 – 2009

Kastanjer – basismad fra skoven

I højproduktive skovhaver og skovlandbrugssystemer, der genopbygger naturens økosystemer og lagrer kulstof, er ægte kastanie en hovedafgrøde … men hvordan kan vi dyrke og bruge den i kosten?

Vi tager til Frankrig og ser på, hvordan kanstanje har været basismad – på dyrkning og brug. Kastanjer er et sundt og reelt alternativ til korn og kartofler, og vi vil med denne artikel opfordre dem, der har jord, til at påbegynde plantning af kastanjetræer.

SONY DSC

 

Permakulturhuset med de mange funktioner

Vi har bygget et lavenergihus af natur- og genbrugsmaterialer. Huset har en masse funktioner, da det ud over at være vores hjem og arbejdsplads også producerer strøm, kompost, varme, køling, gødning og mad, opsamler regnvand og fungerer som kulstoflager. Tænk hvis alle nybyggede huse lagrede mange tons CO2 – det ville da være en god målsætning!

Permakulturhuset med de mange funktioner – Tidsskrift om Permakultur nr. 6 – 2011

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra spildevandsanlæg til produktionsanlæg

 Her en artikel om Steen Møllers Spildevandsdrivhus. En kort artikel der giver en konkret løsning på hvordan “problemet” med spildevand forvandles til en frodig produktion af grønsager. Så er det bare at gå i gang! Fra spildevandsanlæg til produktionsanlæg – Tidsskrift om permakultur nr. 1 – 2009

 

Billedresultat for gule reer permakulturGule Reer – Land-bynetværk for bæredygtige byer i praksis.

På 1½ ha v. Roskilde har en gruppe mennesker fra Vesterbro siden 1988 dyrket deres grønt, frugt, nødder og produceret æg og hønsekød. Det er et konkret eksempel på en bioregional løsning og på hvordan byernes opland må fungere som ressource områder for at byerne kan blive bære- og modstandsdygtige. Projektet er  i dag åbent for andre end folk fra Vesterbro – Kom og vær med! Læs den og del den. Gule Reer – Land-bynetværk for bæredygtige byer i praksis; Tidsskrift om permakultur nr. 3-2010

Permakulturhave med ænder og sødskærm

mariehoene-og-soedskaermsblomst OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tidsskrift om Permakultur bringer artikler, der går fra det store perspektiv til konkrete løsninger om, hvordan vi kan genopbygge naturressourcerne og modvirker klimaforandringerne. Her “dobbelt artikel” om ænder der giver æg og bekæmper snegle i permakulturhaven med flerårige grønsager som bl.a. sødskærm. Artiklen er fra Tycho og Karolines første have og i næste nummer, der kommer sidst i september, bringer vi en om deres videre arbejde med at bygge et halmhus i kredsløb med deres skovhave, højbedshave, dyr og fællesskab.

permakulturhave-med-aender-og-soedskaerm-tidsskrift-om-permakultur-nr-5-2011

Permakultur på 1 tønde land 

 Malkeged_i_foldzone_designHer en artikel til alle jer der har lidt land, uden at være landmænd. Artiklen giver kort og enkelt et eksempel på hvordan permakultur er brugt som redskab til at indrette en selvforsyning med grønt, frugt, kød, æg og gedemælk. Analysedelen og zonedesignet er bl.a. tydelige. Designet er i øvrigt lavet på et Permakultur certifikatkursus med Patrick Whitefield, der med sin bog The Earth Care Manual(2004) nok har været den største inspirationskilde overhovedet til Esben og mits arbejde med permakultur.

Læs den og del den. Permakultur på en tønde land – Tidsskrift om permakultur nr. 1 – 2009 (2)

Permakultur i SydindienEn af de skolens elever vander et ungt teaktræ i skovhaven_Prioritet

Permakultur er en global bevægelse. De samme analyseredskaber til at genopbygge naturressourcerne, ved at lade naturen arbejde for os, bruges på alle kontinenter, men tilpasset lokale forhold og klima. Her om bananspildevandsrensning og andre eksotiske løsninger. Læs og del den. Permakultur i Sydindien – Tidsskrift om Permakultur nr. 5

Husmandsted med løsninger så det bugner – 30 år gammelt permakultursted på Fyn.

Midt i industrilandbruget har Bjarne og Mona, plantet træer, anlagt en bugnende køkkenhave, med høns, ænder og meget mere. Et eksempel med løsninger til fremtidens lokale og bæredygtige fødevareproduktion.De har erfaret hvordan vi kan få naturen til at arbejde for os i en positiv spiral. Læs:

Husmandssted – med løsninger så det bugner

Her en artikel om hvordan vi evaluerer permakulturprojekter, og der med sikrer at de rent faktisk genopbygger naturressourcerne. På Svensk og Dansk

Utvärdering av permakulturprojekt – Tidsskrift om Permakultur 12-2014 svensk

Evaluering af permakulturprojekter – Tidsskrift om Permakultur 12-2014 dansk

Energi og landskab gennem 1500år, Permakultur nr. 5 – 2011

I forbindelse med at Tidsskrift om Permakultur nr. 5 -2011 er næsten udsolgt lægger vi denne artikel af historikeren Thorkild Kjærgaard ud til alle. Del den gerne budskabet er vigtigt.

Du kan købe de første 12 til rabatpris på 420kr. Når nr.5 er udsolgt de 11 andre for 380kr. Kontakt: mirailleris(snabela)gmail.com

Energinedstigning er uundgåeligt – “Den store Omstilling”

En artikel der forklarer baggrunde for hvorfor Permakultur er så vigtigt et bud på fremtidens samfund…som en optakt til sommerens 2 Permakultur certifikatkurser. Artiklen er højaktuel – god læselyst.

Energinedstigning er uundgåeligt; Den store Omstilling. Tidsskrift om Permakultur nr. 3_