LERHALMSVÆG OG LERPUDS 4.-7. APRIL

Permakultur landbrugene på Svanholm inviterer til lerpuds og lerhalmsvægs workshop

Vær med til at hjælpe Danmarks første fossilfri permakultur landbrug godt i gang – vær med til at bygge et helt særligt kredsløbshus af lokale naturmaterialer. Vi søger 8 voluntører til at hjælpe med at arbejde med lerhalmsvæg og lerpuds.

Huset og landbruget

Huset bliver forsænket i den sydvendte bakke, opvarmet af solen, bygget af træ fra skoven lige bag det og isoleret med halm. Som installationer bliver der svaleskab, kompost-toilet eget kulstoflagrende elsystem og forhåbentlig, Danmarks første rensningsanlæg af typen ”filteranlæg i drivhus”. Huset kommer således til at indgå i kredsløb med skovhaverne og skovlandbruget som vi er i gang med at etablere rundt om det. Mange tusind træer er allerede plantet.

Bytte-aftalen

Vi holder workshoppen, fordi vi gerne vil have byggeriet til at skride hurtigt fremad. Dit arbejde er derfor vigtigt for os!

Til gengæld for dit arbejde får du erfaring i at bygge sammen med andre, der deler interessen for bæredygtige løsninger. Du får undervisning i byggeriet, husets design og løsninger, permakultur, lovgivning omkring permakulturlandbrugene, teori om skovhaver og -landbrug (blandingskulturer af flerårige grønsager, buske og træer, selvfodrende hønsegård, nøddelund m. geder og næringsstofkredsløb mv).

Du får 1 rundvisning på det nyplantede skovlandbrug på 1,5ha.

Vi giver økologisk kost. Vi sørger for råvarer og kage og I laver mad i køkkenhold på vores udekøkken. Overnatning sker i medbragt telt på vores permakultur landbrug.

Normalt koster vores kurser 750kr/dag, men her ”betaler” du med arbejde og råstyrke.

Deltagelse

For at søge om deltagelse skal du skrive til mirailleris@gmail.com. Vi vil gerne forsøge at lave en god holdsammensætning i forhold til alder, køn og gerne at nogle af deltagerne har byggeerfaring. Erfaringer fra forrige år viser at vi kommer til at sige nej til rigtig mange ansøgere, fordi der kommer så mange henvendelser. Vi vil derfor lige tydeligegøre at det er en betingelse for deltagelse at I kan deltage alle dage i hele programmet, og at i er arbejdsdygtige (ikke har undt i rykken er gravide eller lignende. Det giver den mest seriøse og samlede stemning på workshoppen til glæde for alle.

Workshoppen og mad er gratis, men vores erfaring er, at vi må bede om et depositum for ikke at sige nej til nogen, og efterfølgende at få afbud og køre med tomme pladser. Depositum på 1000kr indbetales på konto 8401 1047879 og gives retur efter workshoppen (hvis du er mødt op).

Om os

Vi har som permakultur diplomholdere, forfattere til Bogen om Permakultur, redaktører af Tidsskrift om Permakultur og initiativtagere først til Den selvforsynende landby og siden Permakultur landbrugene på Svanholm en mangeårig undervisningserfaring, har tidligere bygget halmhus og er uddannet økologiske landmænd.

Vel mødt – med ønske om en fremtid der modvirker klimaforandringerne. Esben Schultz og Mira Illeris

Læs mere på www.levbaeredygtigt.dk og www.permakulturliv.dk

Program:

Dag 1

Kl. 10-13 – Vi mødes på landbruget – se det overordnede design, vision og vilkår og starter arbejdet

Kl. 13 – Frokost

Kl. 13.45 -16.30 – Vi starter arbejdet med ler og halm

Kl.19-20.30 Undervisning – Hvad og hvordan skal vi bygge?

Dag 2

Kl. 7 – Morgenmad

Kl. 8.30-12.00 – Vi arbejder med ler og halm

Kl. 12.00 – Frokost

Kl.12.45-16.30 – Vi arbejder med ler og halm

– friaften

Dag 3

Kl. 7 – Morgenmad

Kl. 8.30-12.00 – Vi arbejder med ler og halm

Kl. 12.00 – Frokost

Kl. 12.45 -16.30 – Vi arbejder med ler og halm

Kl.19-20.30 Rundvisning på vores permakultur landbrug

Dag 4

Kl. 7 – Morgenmad

Kl. 8.30-12.00 – Vi arbejder med ler og halm

Kl. 12.00 – Frokost

Kl. 12.45 -15.30 – Vi arbejder med ler og halm

Kl.15.30 – 17 – Undervisning – Energihøstning, biogas, elsystem, komposttoilet, svaleskab og jordkælder.