nyt syn på menneskets samspil med naturen

“Der er brug for et helt nyt syn p√• menneskers samspil
med naturen, hvor mennesker ses som n√łdvendige akt√łrer p√• de nedbrudte landbrugsjorde. Mennesker har gennem √•rtusinder nedbrudt naturen, og nu er mennesker de eneste, som m√•lrettet og effektivt kan genopbygge naturen hurtigt nok til, at vi kan takle klimaforandringerne og biodiversitets-krisen. Gennem bevidst permakultur-design skal Jorden genskoves. “
Næste nummer af Tidsskrift om Permakultur.

N√¶ste Permakultur tidsskrift bringer artikler om praktiske erfaringer fra 5 danske skovhaver, en Permakultur g√•rd i Sk√•ne, en produktiv vandhave der buster biodiversiteten, om √¶rtetr√¶et til den selvfodrende h√łnseg√•rd og fra et pioner projekt der med permakultur hj√¶lper Kenya mod klimakrisen.

Men meget lovgivning h√¶mmer udbredelsen af permakultur skovlandbrug. F.eks. fratages alt landbrugsst√łtte disse landbrug.

I december sendte derfor et forslag, om hvordan permakultur landbrug kan st√łttes √łkonomisk. Forslaget blev st√łttet af 9 permakultur skovlandbrug i Danmark, der alle er startet siden 2016, samt af Permakultur Danmark og √ėkologisk Landsforening og det blev sendt til ministre og ordf√łrere indenfor milj√ł, klima og landbrug, samt til Danmarks Naturfredningsforening og Klimar√•det.
Vi fik svar fra landbrugsstyrelsen under minister for f√łdevarer og fiskeri Mogens Jensen. Essensen af svaret var at permakultur-landbrug ligesom alle andre landbrug kunne f√• st√łtte, hvis bare de fulgte reglerne. Til dette har vi responderet med en faglige uddybning af, hvordan de nuv√¶rende st√łtteordninger direkte h√¶mmer udbredelsen af permakultur-landbrug, som kan l√¶ses i n√¶ste nummer af Tidsskrift om Permakultur. Styrelsen har efterf√łlgende lovet at tage vores input med, i de igangv√¶rende forhandlinger i forbindelse med den kommende landbrugsreform.

Tidsskriftet modtages som medlem af Permakultur Danmark og du kan lige n√• for√•rstilbuddet p√• medlemskab og Bogen om Permakultur, der l√łber frem til f√łrste april. Vi vil gerne v√¶re flere der arbejder for en fremtid, der tackler klimaforandringerne.