Aktuelle nummer af Permakultur …

forside 13indeholder vigtige aktikler om helhedsorienterede l√łsning p√• de milj√ł- og klima problemer det moderne samfund er ved at drukne i:

Permakulturhave h√łjt mod nord med h√łjdiversitet¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Stephen Barstow har lavet en samling p√• 2000 forskellige spiselige planter og vist at det er muligt at dyrke dem, hvor ingen troede det var muligt ‚Ķ i sin have h√łjt mod nord p√• en stenet bakketop. Hans arbejde med afpr√łvning af nye plantearter er s√•ledes banebrydende og til nytte for permakulturister i hele Norden.

Vandtoiletter og rensningsanl√¶g ‚Ķ er noget forf√¶rdeligt svineri ¬† ¬† ¬† ¬†¬† ¬† ¬†Udvikling af √łkologisk sanitet findes stort set ikke i Danmark, men ude i verden har man for l√¶ngst indset at vandskyllende toiletter med k√¶mpe rensningsanl√¶g til f√łlge simpelthen ikke kan v√¶re fremtidens teknologi. Systemet bruger masser af energi, og forvandler rent drikkevand til en farlig v√¶lling af bl.a. tungmetaller, sygdomsfremkaldende stoffer & n√¶ringssalte. Hvordan er vi n√•et der til? Hvordan laver vi gode komposttoiletter? Karen Abrahamsson har gennem et langt arbejdsliv besk√¶ftiget sig med emnet.

Akvakultur ‚Äď n√•r fisk, frugt & gr√łnt dyrkes sammen¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† Ved at efterligne naturlige √łkosystemer som s√łbredder og moser n√•r vi laver f√łdevareproducerende systemer kan vi opn√• meget h√łje udbytter. Disse systemer kaldes akvakultur. Kun f√• i vores del af verden har gjort sig praktiske erfaringer med denne del af permakultur. En af dem er Knud Henrik Koefoed der har skabt en frodig vandhave med mange forskellige udbytter ‚Ķ vi tager til Bornholm for at h√łste af hans erfaringer.

Spinatranke¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ‚Äď Klatrende fler√•rig spinat fra Kaukasus

V√§xhuset ‚Äď Permakultursted siden 1983¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† I Sverige 200 km nord for Stockholm, findes et foregangseksempel for permakultur. Drivhuset med solvarme, jordk√łling er stedets hjerte med caf√©, kursusg√•rd og dyrkning. Vandrehjem med jordk√¶lder, vandrensning, skovhave, grise og h√łns er her ogs√•. At skabe en permakultur landsby med 5 husstande er det nyeste tiltag.

Agerskovbrug i Namibias sand¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† T√łrre udyrkbare omr√•der breder sig over hele verden som f√łlge af forkerte landbrugsteknikker og klimaforandringer. Dyrkning af nytteplanter i disse omr√•der kan virke umuligt, men bliver n√łdvendigt for stadig flere mennesker.¬† Her beretter han om et pionerprojekt inden for √łrkenopdyrkning. En beretning om hvordan u-dyrkbart sand i et t√łrt klima blev forvandlet til f√łdevareproducerende agerskovbrug med planteskole til salg over hele Namibia. I dag arbejder permakulturister over hele Jorden med √łrkenopdyrkning, som udover at sikre lokalbefolkningens basale behov ogs√• h√¶ver grundvandsspejlet og lagrer kulstof ‚Ķ som regenererer naturressourcerne. Erfaringerne fra Namibia er livsbekr√¶ftende og kan bruges til opdyrkning af t√łrre omr√•de mange steder i verden.